Win met uw website!

Al vele klanten gingen u voor: online marketing, webdesign, programmeren, wij kunnen het allemaal.

Ondernemen: in je eentje of met meer?

Als je besluit een onderneming te starten, heb je veel belangrijke vragen te beantwoorden. Natuurlijk is het vooral essentieel om te besluiten wat voor soort onderneming je wilt gaan beginnen, wat je precies wilt gaan doen dus. De mogelijkheden op dit gebied zijn nogal eindeloos tenslotte. Misschien droom je al je hele leven van een eigen kapsalon. Of heb je juist besloten om na jaren in loondienst te hebben gewerkt jezelf nu als ZZP’er in de markt te gaan zetten. In al deze gevallen is het belangrijk om goed uit te zoeken of er behoefte is aan jouw bedrijf. Je kunt zelf ontzettend enthousiast zijn, maar als je potentiele klanten helemaal niet op jouw aanbod zitten te wachten, dan zal je bedrijf niet snel een succes worden.

Goed marktonderzoek is dus belangrijk om je eigen bedrijf uiteindelijk te laten slagen. Ook een goed financieel plan is onmisbaar. Om een bedrijf te beginnen moet je over het algemeen investeringen doen. Doe je dit met de hulp van een bank? Dan zullen ze je niet snel geld verstrekken zonder te weten of, en wanneer, je je lening terug kunt betalen. Je zal dit goed moeten onderbouwen en berekenen voordat je groen licht krijgt. Bij het plannen van de financiën let je natuurlijk niet alleen op het terugbetalen aan de bank, maar ook op het kunnen voldoen aan je vaste kosten, die zijn vaak hoger dan je denkt. En daarnaast, niet onbelangrijk, moet er natuurlijk ook genoeg overblijven om in jouw inkomen te voorzien. Pas als je dit allemaal op een rijtje hebt kun je als ondernemer aan de slag, al valt er dan nog wel een heel belangrijke vraag te beantwoorden: welke ondernemingsvorm krijgt jouw bedrijf?

Alleen of samen?

Ben je een echte einzelgänger, en is de grootste reden om een eigen bedrijf te starten juist dat je eigenlijk het liefst met niemand wil hoeven overleggen of rekening houden? Dan doe je jezelf en anderen een groot plezier door in je eentje een bedrijf te starten. Je wordt in dat geval automatisch een eenmanszaak.

Ga je met een partner aan de slag, dan is een VOF vaak de meest voor de hand liggende optie. Natuurlijk start je alleen een bedrijf met iemand met wie je prettig samenwerkt en die je volledig vertrouwt, dit geeft de grootste kans op succes. Zijn er toch zaken waar jullie, vroeger of later, samen niet uitkomen? Gooi dan niet meteen de handdoek in de ring, maar overweeg ook eens zakelijke mediation om er met de hulp van een onafhankelijk persoon uit te komen.

Zijn je dromen groter dan een eenmanszaak of VOF? Dan kom je al snel in de categorie CV of BV uit. Dit soort ondernemingen zijn wat lastiger op te starten, en vereisen vaak de hulp van experts die je bijvoorbeeld kunnen helpen met een intentieverklaring BV. Dit soort ondernemingen hebben over het algemeen aardig wat personeel in dienst en geven je als directeur een hoop verantwoordelijkheden.