Win met uw website!

Al vele klanten gingen u voor: online marketing, webdesign, programmeren, wij kunnen het allemaal.

Wat is een bierfust of biervat?

Fusten, vaten en tonnen. Het heeft eigenlijk allemaal dezelfde betekenis. Doordat tonnen ook open kunnen zijn houden we het voor het gemak bij fusten en vaten. Deze cilindervormige constructies van hout, kunststof of metaal zijn ervoor bedoeld om bijvoorbeeld levensmiddelen of vloeistoffen te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool, maar ook brandstof. Vaten staan echter vooral bekend voor het opslaan van wijn en bier. In dit geval wordt het voornamelijk een wijnfust (of wijnvat) en bierfust of biervat genoemd.

Geschiedenis van het vat

De geschiedenis van het vat stamt uit de 3e eeuw, maar is waarschijnlijk al eerder ontwikkeld. In de 3e eeuw kwamen de Romeinen er voor het eerst mee in aanraking. Ze zagen dat de Galliers dit gebruikten in plaats van de Romeinse amfora (kruiken met twee oren) en hebben de vaten vervolgens over heel Europa verspreid. Sindsdien worden vaten voor diverse doeleinden gebruikt. Hoofdzakelijk om levensmiddelen en vloeistoffen eenvoudig te vervoeren terwijl de levensduur aanzienlijk toenam.

Is er een verschil tussen een fust of vat?

Er is geen aantoonbaar verschil tussen een fust of vat. Er wordt wel eens gesproken over dat de inhoud voor het verschil zorgt, maar hier is niets van waar. Wel wordt een fust onlosmakelijk verbonden met bier en wijn, terwijl een vat een meer algemene betekenis heeft. Dit heeft waarschijnlijk te maken met dat het woord 'vat' eerder bestond en dat de twee termen na verloop van tijd toevallig gelijk aan elkaar geworden zijn.

Waarom wordt bier in fusten gedaan?

Zoals eerder beschreven zijn hier twee hele belangrijke redenen voor. Met name vanwege de tijd waar tijdens het ontstaan van de vaten in werd geleefd. De meest belangrijke reden is dat met vaten of fusten bier de levensduur kon worden vergroot. Naarmate het bier ouder werd, kwamen er kleine hoeveelheden zuurstof in de vaten terecht. Dit had te maken met dat er in vaten een beetje lucht naar binnen kan en doordat water en alcohol na verloop van tijd verdampen en plaats maken voor zuurstof. Een fenomeen dat ook wel 'The Angels' share' wordt genoemd. Daarnaast zijn bierfusten en -vaten cilindervormig. Dit maakt een bierfust gemakkelijk te transporteren en het neemt daarnaast weinig ruimte in. Handig in een tijd waarin de infrastructuur en transportvoorzieningen nog niet zo waren zoals we ze nu kennen.

Bierfust of biervat kopen?

Tegenwoordig worden bierfusten en biervaten in vrijwel iedere horecaonderneming gebruikt. Ook particulieren zetten vaten en fusten bier steeds vaker in voor feestjes en evenementen. Uiteraard wilt u goedkoop bier inkopen waarmee u alle gasten van het koude drankje kunt voorzien. Een bierfust of biervat kopen doet u tegenwoordig heel eenvoudig online. Er zijn vele horeca groothandels die u kunnen voorzien van goedkope fusten bier.